No comments yet

1991. Gada Barikāžu aizstāvju atceres dienas pasākums

Skolēni sēž ap galdu. Pasākuma vadītāja rāda lielu fotogrāfiju un stāsta.  Dinārs, Deniss, Gundars, Angela skata muzeja eskponātus.

Mūsu izglītojamie bibliotēkā “ Strazds” tikās ar 1991. gada barikāžu aizstāvi Solveigu Ābolu, kura iepazīstināja ar 1991. gada janvāra notikumiem: kā OMON vienības padzen Preses nama redakcijas un tipogrāfijas darbiniekus, kā naktī uz 13. janvāri PSRS tanki aplenc Lietuvas parlamentu , TV un tiek nogalināti un ievainoti 110 Lietuvas iedzīvotāji, kā 13. janvāra rītā radio pārraida Latvijas Tautas frontes aicinājumu iedzīvotājiem pulcēties Doma laukumā, lai paustu atbalstu Lietuvai un aizsargātu savas valsts stratēģiski svarīgās celtnes, kā 13. janvāra pēcpusdienā demonstrantu vietā sāk stāties lauksaimniecības tehnika. Atmiņu stāstījumā tika pieminēti skaudrie   janvāra notikumi, kad pie Vecmīlgrāvja tilta nāvējoši tika ievainots šoferis Roberts Mūrnieks; Iekšlietu ministrijas apšaude, kurā bojā iet pieci un ievainoti desmit cilvēki un, ka tikai 27. janvārī kļūst skaidrs, ka barikādes paveikušas savu lomu Latvija Republikas atjaunošanā. Stāstījums un foto materiāls radīja priekšstatu par barikāžu nozīmi Latvijas Valsts atjaunošanā paaudzei, kuri vēl nebija dzimusi vai bija mazi bērni.

Muzeja eksponāti - grāmatas, avīžu izgriezumi.  Muzeja vadītājas, mūsu skolas skolēni un skolotājas Laimdota Žirba un Sarmīte Beinaroviča.

Skip to content